Je hebt waarschijnlijk veel gehoord over WordPress, maar wist je dat dit het populairste content management systeem ter wereld is?

Hier zijn een paar feiten om die stelling te bevestigen:

 • Meer dan 35% van alle websites ter wereld gebruikt WordPress.
 • WordPress heeft wereldwijd een marktaandeel van meer dan 60% onder alle content management-systemen, veel meer dan aanbieders zoals Wix, Jouwweb, Weebly. Daarnaast groeit het aantal gebruikers van WordPress nog ieder jaar.
 • Veel websites van bekende merken gebruiken ook WordPress, waaronder het Witte Huis, Coca Cola en The Wall Street Journal.

Toch blijft de vraag: “Waarom is WordPress zo ontzettend populair?

Waarom keren zoveel kleine- en grote bedrijven, non-profitorganisaties, startups en zelfs beroemde mediakanalen naar WordPress voor hun website?

Nou, wij geven je een opsomming met een aantal redenen:

1. WordPress is open source software en gratis

WordPress is open-source software. Het is gratis voor iedereen en je kunt het eenvoudig downloaden van de WordPress.org-website.

Het is een open-sourceproject dat al sinds 2003 bestaat. Dit betekent dat WordPress is ontwikkeld door een verzameling bijdragers. Open-sourceprojecten zijn doorgaans gratis, met grote gemeenschappen. De gebruikers nemen vaak deel aan deze community als bètatesters of eenvoudige merk advocaten, maar er is echt geen vereiste om deel te nemen aan deze community als je daar geen behoefte aan hebt.

2. WordPress is eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken

WordPress is een WYSIWYG-editor, wat betekent “wat je ziet is wat je krijgt”.

De wijzigingen die je via het WordPress-dashboard aanbrengt, zien er hetzelfde uit als op de live website, dus je hoeft niet te raden hoe de dingen eruit zullen komen te zien tijdens het bewerken.

Bovendien is de WordPress-editor net zo eenvoudig als Microsoft Word.

Je kunt tekst vet maken, cursief maken, media invoegen – wat je maar wilt – allemaal zonder de HTML aan te raken. Als je toch met de HTML aan de slag wilt, kun je altijd van de visuele editor overschakelen naar de teksteditor.

3. WordPress is veilig en plugins worden flink up-to-date gehouden

WordPress heeft regelmatig updates voor de kernsoftware en brengt om de paar maanden de nieuwe versie uit. Het is van belang ervoor te zorgen dat de WordPress installatie altijd up-to-date is. Dit geldt natuurlijk ook voor de plugins die gebruikt worden.

De redenen om je WordPress te updaten zijn onder andere:

 • Security. Zorg voor veiligheid en beperk het risico dat je gehackt kunt worden door kwaadwillenden.
 • Nieuwe functionaliteit. Iedere grote WordPress update komt met mooie vernieuwingen die het gebruik vaak eenvoudiger maken.
 • Snelheid. Niet alleen goed voor jezelf, voor je bezoekers maar natuurlijk ook voor SEO zoekmachine optimalisatie!
 • Bug fixes. Ondanks de enorme hoeveelheid testers & gebruikers, kunnen er altijd issues zijn die met updates worden opgelost.
 • Compatibiliteit. Met updates wordt er vaak voor gezorgd dat zowel WordPress als de plugins compatibel met elkaar zijn en goed blijven werken.

Zorg er ten alle tijde voor dat je (liefst meermaals per dag) backups hebt voordat je updates draait.

4. Met WordPress thema’s en plugins zijn de mogelijkheden eindeloos

Naast de enorme hoeveelheid thema’s die voor ieder wat wils bieden, heeft WordPress een ontzettend groot aanbod van plugins en daarmee uitbreidingsmogelijkheden. Je kunt het zo gek niet bedenken en er zijn vaak meerdere plugins voor beschikbaar. Dit bied vervolgens gelijk de mogelijkheid om te oriënteren welke het beste aansluit bij je wensen en hier vervolgens aan de slag te gaan.

Er zijn duizenden WordPress-plug-ins en deze bieden geweldige extra functies voor websites. Als je een functionaliteit bedenkt die je graag aan de website zou willen toevoegen, dan vindt je wel een plugin om dit mogelijk te maken.

Of je nu een contactformulier wilt maken, een fotogalerij of een portfolio met afbeeldingen wilt maken, Google Analytics wilt gebruiken of een andere functie in WordPress wilt toevoegen, je kunt een plug-in installeren om de klus te klaren.

Daarnaast kun je ook WordPress plugins gebruiken om het gehele doel van je website te wijzigen. Te denken valt aan een plugin voor een (afgeschermd) leden gedeelte tot en met de eCommerce plugin WooCommerce waarmee je van de WordPress site een online winkel kunt maken.

5. Met WooCommerce maak je van WordPress een online shop

WooCommerce is ongelooflijk flexibel. Als je iets wilt verkopen, kun je het verkopen met WooCommerce. Dat omvat fysieke producten, digitale producten, abonnementen, afspraken en nog veel meer. Of je nu een enkel digitaal product of een flinke verscheidenheid aan fysieke producten wilt verkopen, WooCommerce is daarmee uitermate geschikt als eCommerce-applicatie.

6. Koppelen met andere bedrijfs software? Geen probleem met WordPress

Wilt je bezoekers zich direct laten aanmelden op je nieuwsbrief? Leads inschieten in je CRM pakket? Evenementen en kalender eenvoudig integreren? Directe chat met je support afdeling activeren? Dit alles is zeer goed mogelijk en geen rocket science met WordPress.

Welke software je ook gebruikt om de verkoop- en marketingkant van jouw bedrijf te leiden, je kunt er zeker van zijn dat er een WordPress plug-in is om integratie te vergemakkelijken.

7. WordPress is schaalbaar en kan zakelijke groei aan

Je bent begonnen met een bedrijfswebsite en je wil er een online winkel aan toevoegen? Dat is gemakkelijk: maak gebruik van de meest populaire e-commerce plug-in (dat is WooCommerce) en zorg ervoor dat je een thema hebt dat dit ondersteunt!

Het is het beste om vooruit te plannen en een thema te kiezen dat toekomstige groei ondersteunt – als je weet dat je in de toekomst een online winkel wilt toevoegen, kies dan bij voorkeur in de basis het juiste thema!

8. WordPress is Zoekmachine Vriendelijk en een Uitstekend CMS voor SEO

Het is belangrijk dat elke website zoekmachinevriendelijk is; anders krijg je nooit de aandacht van het publiek dat je zoekt. WordPress is ontworpen en gebouwd met de beste code standaarden en technieken, waardoor het in hoge mate is geoptimaliseerd voor SEO.

Als je een website met WordPress hebt, krijgt deze voorrang op zoekresultaten. Google en andere populaire zoekmachines houden namelijk heel erg van op WordPress gebaseerde websites. Om je website en inhoud verder te optimaliseren, zetten we extra SEO tools in om de vindbaarheid nog verder te vergroten.

9. WordPress ondersteunt talloze mediatypen

Je kunt zonder meer afbeeldingen, video’s, gifs en andere mediabestanden uploaden op jouw WordPress-website. In tegenstelling tot veel andere website- en content management systemen, werkt de WordPress-teksteditor als een fluitje van een cent.

Je kunt hiermee afbeeldingen, video’s & social media opnemen, slepen en neerzetten op het teksteditorscherm. Na publicatie wordt de media-inhoud prachtig weergegeven op je pagina’s en binnen nieuws & blog berichten.

Met WordPress kun je ook documenten, pdf’s en andere bestanden weergeven en downloaden. Voor bijna ieder bestandsformaat is een plugin of andere oplossing inzetbaar. Dus als je een mediarijke site voor ogen hebt, is WordPress de juiste keuze!

10. WordPress is inzetbaar voor alle soorten websites en geschikt voor iedereen

Een van de meest voorkomende misvattingen over WordPress is dat het voornamelijk bedoeld is voor het bouwen van blogs. Op een gegeven moment was dat in feite het geval. WordPress is ontwikkeld als blogplatform, maar dat is door de jaren heen drastisch veranderd met de verschillende nieuwe releases.

WordPress heeft zelfs een voordeel vanwege zijn blogging-roots. Het is verreweg een van de schoonste en snelste manieren om blogposts te schrijven en te publiceren, en dat is vanaf het begin allemaal inbegrepen. Sommige tools voor het bouwen van websites denken eerst na over ontwerp en apps, daarna komt de blog-interface als een bijzaak.

Dat is niet het geval met WordPress, dus u kunt een prachtige e-commercesite maken en weten dat de blog een integraal onderdeel is van het ontwikkelingsproces.

Als we zeggen dat WordPress voor iedereen is, dan menen we dat ook echt. WordPress kan worden gebruikt om ELK soort website te maken. Je kunt ook een blog van welke aard dan ook starten. Of je kunt WordPress gebruiken om een online winkel te maken en te starten met het verkopen van je producten. De mogelijkheden zijn eindeloos.

De lijst met WordPress mogelijkheden is eindeloos, maar hier is een voorproefje van de verschillende soorten websites die je met WordPress kunt maken:

 • Blogs
 • Zakelijke websites
 • Portfolio sites
 • E-commerce sites
 • Vastgoed verkoop- en verhuur websites
 • Beoordelingen websites
 • Lidmaatschap sites
 • eLearning-modules
 • Community, Forums en Chatrooms
 • Galerijen en fotoreportages
 • Persoonlijke websites
 • Vacature websites
 • Bedrijvengids
 • Vraag- en antwoord websites zoals Quora
 • Non-profit websites voor het verzamelen van donaties
 • Wiki’s en kennisbanken
 • Mediagerichte sites zoals YouTube
 • Veiling- en couponsites
 • Evenementen en het online maken van afspraken

Het is duidelijk dat de lijst maar doorgaat. Het goede nieuws met WordPress is dat de functionaliteit voor zaken als forums en e-commerce websites wordt bereikt met eenvoudige plug-ins en gebruik van de juiste thema’s.

WordPress is ontwikkeld voor beginners tot gevorderde gebruikers. Terwijl beginners de drag-and-drop-builders en live-customizer kunnen gebruiken om een website te publiceren, kunnen gevorderde gebruikers (of wij als webbureau) de code volledig aanpassen en de gewenste wijzigingen aanbrengen in de open-source software.

11. Support en kennis van WordPress is altijd binnen handbereik met de grootste community wereldwijd

Omdat WordPress zo’n populair CMS is, kun je online heel veel informatie, trainingen en expertise vinden. Mocht je specifieke kennis zoeken of niet tevreden zijn over je huidige webbureau, dan is een nieuwe WordPress deskundige zo gevonden.

Vanwege zijn populariteit is de WordPress-community over de hele wereld gegroeid. De WordPress-community is uitgebreid naar forums, sociale kanalen, discussieborden en meer. Mensen die met WordPress werken, organiseren ook bijeenkomsten over de hele wereld om over het platform te praten.

12. Dus, waarom WordPress gebruiken? Omdat het geweldig is!

WordPress heeft over de hele wereld een enorm sterke aanhang. Sommige ontwikkelaars gebruiken liever andere platforms, maar dat heeft vaak te maken met het moeten leren van bepaalde codeertalen en om zichzelf in minder gebruiksvriendelijke omgevingen te werpen. Wat bloggers, bedrijfseigenaren, ontwikkelaars met klanten en e-commerceprofessionals betreft, is WordPress echt een goede keuze. Je behoudt niet alleen de volledige controle over jouw site of webshop, maar je krijgt ook grote voordelen zoals plug-ins, thema’s, vele gratis tools en volledige media-ondersteuning.

Bronnen o.a. BeaconMM (EN), IsitWP (EN), Kinsta (EN), Nexcess (EN), WebhostingThis (EN), WPBeginner (EN)